W wyposażeniu każdej kuchni, zarówno prywatnej, jak i gastronomicznej, przydają się gadżety, które ułatwiają i przyspieszają przygotowywanie posiłków. Wśród takich przyrządów znajdziesz m.in. otwieracze do puszek i konserw. Wykorzystanie ich przyspiesza pracę i sprawia, że jest ona zdecydowanie bezpieczniejsza. Dlaczego? Co sprawia, że dobrze jest mieć je na wyposażeniu? Jakie są ich rodzaje? Sprawdźmy!
Czym jest otwieracz do puszek?
Otwieracz do puszek to jeden z przyborów do kuchni, który zdecydowanie ułatwia funkcjonowanie w niej. Może przybierać on różne formy, dopasowane do tego, do czego konkretnie ma służyć dany model. Wyróżnia się otwieracze ręczne, blatowe, elektryczne, a także nakłuwacze do konserw. Mogą to być otwieracze do puszek, konserw, słoików i butelek, dzięki czemu z łatwością dobierzesz przyrząd, który najlepiej sprawdzi się w Twojej przestrzeni kuchennej.
Przybory do kuchni w formie otwieraczy – czy warto je mieć?
Otwieracze do puszek uznawane są za niezawodną pomoc kuchenną z wielu względów. Przede wszystkim – pozwalają zaoszczędzić sporo czasu, jaki stracilibyśmy na próby otworzenia konserwy przy użyciu zwykłego noża. Jest to ważny aspekt nie tylko w domowych warunkach, ale przede wszystkim w każdej restauracyjnej kuchni, gdzie wydawanie posiłków w szybkim tempie jest na wagę złota. Aby sprawnie przygotowywać zamówione potrawy, których składniki są hermetyczne zamykane w puszkach, warto sięgnąć po dostosowane otwieracze.
Oprócz oszczędności czasu otwieracze stanowią bezpieczniejszy wybór względem otwierania jakichkolwiek opakowań. Specjalnie skonstruowane otwieracze ręczne zapobiegają skaleczeniom, ponieważ nie zostawiają ostrych krawędzi na rozcinanej powierzchni. Odpowiednia konstrukcja to także wygoda i minimalny wysiłek, jaki trzeba włożyć w dostanie się do wnętrza danego pojemnika. Używając zwykłego noża ryzykujemy swoje bezpieczeństwo – jego ostrze z łatwością może się zsunąć na dłoń, którą przytrzymujemy daną konserwę lub, co gorsza, wbić się w nogę, gdy z bezsilności postanowimy przytrzymać puszkę między kolanami. Oszczędź sobie nerwów i wizyt w szpitalu, kupując odpowiedni do tego przyrząd.
Rodzaje otwieraczy – który z nich wybrać?

W sprzedaży najczęściej spotkać się można z otwieraczami ręcznymi i blatowymi do puszek, a także elektrycznymi. Jeśli poszukujesz tego typu przyrządu do użytku wyłącznie okazjonalnego, domowego, postaw na otwieracze ręczne do puszek i konserw. Te niewielkie przybory kuchenne ułatwią i usprawnią otwieranie konserw, a ich niewielki rozmiar nie zajmie dużo miejsca w Twojej kuchni.
Otwieracze blatowe i elektryczne są doskonałym rozwiązaniem do każdej kuchni, w której powstają posiłki na dużą skalę. Bez względu na to, czy jest to wykwintna restauracja, czy zwykły bar mleczny, warto mieć ten przyrząd na wyposażeniu. Otwieracze blatowe sprawdzą się szczególnie tam, gdzie przygotowuje się dużo deserów z hermetycznie zamkniętymi owocami. Jeśli więc prowadzisz kawiarnię lub cukiernię, która serwuje słodkie przekąski z ananasem bądź brzoskwiniami, zakup otwieracz blatowy, dzięki któremu szybko otworzysz puszkę każdej wielkości. Dobrym rozwiązaniem będą także otwieracze elektryczne, które bez Twojego jakiegokolwiek wysiłku sprawią, że puszka zostanie otworzona w kilka sekund.
Który z nich wybierzesz? Klasyczny otwieracz ręczny, stabilny blatowy czy nowoczesny elektryczny? Wybierz ten, który najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni i ciesz się czasem, jaki dzięki niemu zaoszczędziłeś.